Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri için 10 tavsiye

Erman Taylan
3 min readJan 4, 2016

Bu başlıkta bir yazıyı ilk olarak ermantaylan.com’da, 2–3 sene önce yazmıştım. Fazlasıyla ilgi çektiğinden dolayı şimdi de Medium için biraz daha genişletilmiş bir versiyonunu yazmaya karar verdim.

‘İş bu’ nacizane tavsiyelerim 2011 yılında fakülteden mezun olmuş biri olarak Bilgisayar Mühendisliği -ya da benzer bölümler- eğitiminin başında olan ve ileride internet temelli teknoloji şirketlerinde çalışmak isteyen gençlere yönelik olup herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. :)

  1. Bilgisayar Mühendisliği veya benzeri bir bölümde okumanız demek, ya yazılım geliştirici (bundan sonra yazılımcı diyeceğim) olacaksınız ya da mesleğiniz dışında bir iş yapacaksınız demek değil. Sade ve sadece yazılım üreten şirketlerin bile en fazla yarısı yazılımcıdan oluşuyor. Bu pozisyonların (ürün/proje yöneticisi, test/kalite mühendisi, analist, deneyim tasarımcısı…) neler olduğunu ve neler yaptığını öğrenin.
  2. Birinci tavsiyeye rağmen gençliğinizin bir bölümünü -mümkünse uzun bir bölümünü- yazılımcı olarak geçirin. İleride internet veya bilgisayar teknolojilerinde hangi pozisyonda çalışırsanız çalışın kendinize yaptığınız en büyük yatırım, yazılımcı olarak (kod yazarak) geçirdiğiniz yıllar olacaktır.
  3. Okulda alacağınız bir takım dersler size saçma gelebilir, ki bir kısmı saçma da. Yine okuldaki bazı hocalarınız size yetersiz/vizyonsuz vs gelebilir, ki muhtemelen öyleler de. Ama o hoca ve derslerden bile çok şey öğrenebilirsiniz, bunu aklınızdan çıkartmayın.
  4. İlgi alanınıza, çalışacağınız sektör ve pozisyona mezun olduktan sonra karar verme gibi bir düşünceniz varsa hemen bunu aklınızdan çıkartın. :) Okuyorken yapabildiğiniz kadar staj yapın. Tabii ki de her okulun zorunlu kıldığı, sonunda defter yazılan o saçma süreçten bahsetmiyorum. Büyük veya küçük, ileride çalışmak isteyeceğiniz veya istemeyeceğiniz… Size birşeyler katacağına inandığınız şirketlerde uzun dönemli stajlar yapın. Okulla beraber, gerekirse ücret de almadan çalışın, öğrenin. Bu stajlar neticesinde mezun olduktan sonra hangi alana yöneleceğinizi çok daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz.
  5. Dördüncü tavsiyeyle alakalı olarak; mümkünse bu deneyimleri farklı farklı şirketlerde yaşamaya çalışın. Örneğin bir dijital ajans, bir kurumsal şirket, bir yazılım evi gibi. Bu stajları bulmak için hem biraz eş/dosta hem de fazlasıyla ısrarca olmaya ihtiyacınız olacak.
  6. Bazı konular üzerinde uzmanlaşmaya çalışın, ama birçok konuda da fikriniz olsun. Bu meslekte işe başladığınız ilk 10 dakika içerisinde insanlar “notunuzu verebilir”. Örneğin ilk gününüzde sabah işe geldiniz ve bilgisayarınızı açtınız, 1–2 yıl tecrübeye sahip yazılımcı arkadaşınız ilk 10 dakika içinde ‘environment’ (geliştirme ortamı) kurulumu gibi konularda kuracağınız bir cümle, atacağınız anlamsız bir bakış ile notunuzu verebilir. Bu sebeple seçtiğiniz alanda (örneğin ‘front-end’ yani ön-yüz geliştirme) uzmanlaşmaya çalışırken temel bazı noktalarda (sunucuya bağlanmak, çeşitli IDE kullanımları gibi) da kendinizi geliştirin.
  7. Sektöre yakın olmak için sosyal medyayı, etkinlikleri, kitapları, interneti, okulunuzdaki kulüpleri veya aklınıza ne geliyorsa, kullanın. İnsanlarla konuşun, herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışın. Staj yaparken çalışma arkadaşlarınız ne yapıyor, nasıl yapıyor? Proje yöneticisi kızın görevi ne, sakallı adam elinde iPad ile insanların arasında dolaşırken Jira’da ne yapıyor… Ayrıca yabancı şirketlerdeki kültürü, alışkanlıkları ve düzeni araştırın. Bunun için Quora fazlasıyla işinizi görecektir. Ayrıca Webrazzi’deki ‘Yazılımcılara Tavsiyeler’ yazı dizisine de göz atabilirsiniz.
  8. Okuyun! Yalnızca yazılımla alakalı değil; dijital dünyayla da ilgili çok sayıda blog ve yayını takip etmeniz fazlasıyla yararınıza olacaktır. Örnek olarak Türkiye’den Webrazzi, SDN ve Bigumigu, yurtdışından da TechCrunch, TheNextWeb ve VentureBeat ile başlayabilirsiniz.
  9. LinkedIn, Twitter, Quora, GitHub, Stack Overflow, Product Hunt, Hacker News ve AngeList gibi platformları şimdiden bilgi edinme amaçlı olarak kullanmaya başlayın. Özellikle Quora bu konuda bir cennet diyebilirim.
  10. Şu an Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayardan bu yazıyı okuyorsanız ilk iş olarak içinde bulunuduğunuz sekmeyi kapatın ve mümkünse OS X’e, değilse Linux’a geçin. :)
Yazılım ve ürün geliştirme üzerine 2 haftada bir yayınladığım e-bültene yukarıdaki form ile abone olabilirsiniz

--

--